TourismMelaka/ Jurnal/ Tarikan
Tarikan

Night Safari Bulanan Zoo Melaka Kini Bertiket RM10 Bila Larut Malam

Zoo Melaka membuka pintunya pada waktu malam sebulan sekali dengan tiket RM10, membolehkan pelawat melihat hidupan liar nokturnal dalam udara yang lebih sejuk menerusi program Bila Larut Malam.

Pintu masuk Zoo Melaka di Ayer Keroh

Zoo Melaka kini menjadi destinasi tetap untuk pelawat yang gemar keluar pada waktu malam. Pada Sabtu pertama setiap bulan, zoo di Ayer Keroh ini dibuka untuk Night Safari dari jam 8 malam hingga 11 malam, dengan kaunter tiket ditutup pada jam 10.30 malam.

Apa yang anda dapat dengan tiket RM10

Kemasukan berharga RM10 untuk rakyat Malaysia yang membawa MyKad atau MyKid. Pelawat yang hadir memakai pakaian tradisional etnik Melaka yang lengkap layak masuk percuma. Acara ini dihadkan kepada 1,200 pelawat, jadi datang awal berbaloi jika anda mahu mengelak barisan panjang.

Tarikan utamanya mudah difahami: udara malam yang lebih sejuk dan hidupan liar nokturnal yang jauh lebih aktif berbanding lawatan waktu tengah hari.

Sebahagian daripada usaha lewat malam yang lebih besar

Ini adalah program Bila Larut Malam Melaka beraksi, inisiatif kerajaan negeri yang sama yang menjadikan Menara Taming Sari, Melaka River Cruise, dan Muzium Samudera tarikan lewat malam yang mengejutkan tahun ini. Zoo Melaka kini menyertai barisan tersebut sebagai acara bulanan tetap, bukan sekadar acara sekali sahaja.

Jika Zoo Melaka sudah ada dalam senarai lawatan siang anda, edisi malamnya berbaloi dijadikan perjalanan berasingan. Berdasarkan kitaran bulanan yang disahkan, edisi seterusnya jatuh pada 3 Oktober. Padankan dengan makan malam di Ayer Keroh terlebih dahulu, memandangkan pintu zoo tutup lebih awal pada hari-hari biasa.

Tempat Menginap Berdekatan

MT

Marcus Teh

Editor Tempat

Kekal mengikuti

Melaka Compass

Catatan mingguan dari zon warisan tentang pembukaan baharu, makanan bermusim, dan perkara yang berbaloi untuk dikunjungi.

Tiada spam. Boleh berhenti bila-bila masa.