Acara

Program Sabtu Malam di Dataran MBMB: Hiburan Rakyat di Ayer Keroh

Dataran MBMB di Ayer Keroh kini menjadi tuan rumah program luar yang meriah setiap Sabtu kedua dan keempat, dengan permainan tradisional, persembahan budaya, dan wayang pacak dari pukul 8 malam hingga 11 malam.

Pemandangan malam di tepi Sungai Melaka dengan deretan kedai tradisional dan cahaya terpancar di permukaan air

Gambar oleh Fred Rivett di Unsplash

Jika anda menginap di kawasan Ayer Keroh dan tercari-cari aktiviti selepas makan malam, Dataran MBMB kini menawarkan pilihan yang menarik. Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah melancarkan program luar yang diadakan secara berkala di dataran berhampiran bangunan majlis bandaraya, setiap Sabtu kedua dan keempat dalam sebulan.

Program ini dikenali sebagai Jom Santai @ Dataran MBMB. Berlangsung dari pukul 8 malam hingga 11 malam, dataran terbuka ini akan dipenuhi dengan pelbagai aktiviti menarik: permainan tradisional termasuk dam aji, persembahan kebudayaan yang meriah, dan tayangan wayang pacak di layar terbuka.

Inisiatif ini lahir daripada pemerhatian pihak MBMB terhadap kehadiran pengunjung yang menggalakkan setiap malam Sabtu. Kira-kira 500 orang telah pun mengunjungi Dataran MBMB pada setiap hujung minggu untuk bersantai dan meluangkan masa bersama keluarga. MBMB mengambil peluang ini untuk menambah hiburan yang lebih teratur demi memeriahkan lagi suasana.

Apa yang menarik untuk pengunjung

Dataran ini terletak di Ayer Keroh, kawasan yang sama dengan Zoo Melaka dan koridor pelancongan berhampiran A Famosa. Suasananya berbeza daripada kawasan warisan UNESCO di Banda Hilir. Tiada beca menghias atau gerai cenderamata, namun itulah keistimewaannya. Inilah tempat di mana warga Melaka sendiri menghabiskan malam Sabtu mereka.

Bagi pelancong yang merancang penginapan yang lebih panjang, atau sekadar mahukan pengalaman yang lebih autentik selepas seharian meneroka laluan warisan, program ini menawarkan suasana malam yang tulen, bukan semata-mata untuk pelancong. Ajak sekeluarga, nikmati tayangan wayang pacak di bawah langit terbuka, cuba permainan dam aji, dan rasai sendiri kehangatan suasana tempatan.

Bila untuk datang

Jom Santai @ Dataran MBMB diadakan setiap Sabtu kedua dan keempat dalam sebulan, dari pukul 8 malam hingga 11 malam, di Dataran MBMB, Lebuh Ayer Keroh, Melaka. Tiada tempahan diperlukan.

SO

Sarah Ong

Orang Dalam Acara

Kekal mengikuti

Melaka Compass

Catatan mingguan dari zon warisan tentang pembukaan baharu, makanan bermusim, dan perkara yang berbaloi untuk dikunjungi.

Tiada spam. Boleh berhenti bila-bila masa.