Jika ada satu tarikh yang perlu dicatat minggu ini, ia adalah Ahad, 5 Julai.
Kerajaan Negeri Melaka menganjurkan Festival Durian Melaka ‘Kendurian’ 2026 di Duta Riang Villa, Selandar, Asahan. Konsepnya mudah: duduk, makan durian Musang King dan Black Thorn sepuas hati, kemudian balik dengan senyum puas.
Apa yang termasuk dalam bufet
Festival ini bermula jam 11 pagi hingga 4 petang, dengan kemasukan diatur mengikut slot masa 20 minit. Sepanjang slot tersebut, pengunjung boleh makan tanpa had. Pihak penganjur telah menyediakan sekurang-kurangnya 12 tan metrik durian untuk hari berkenaan.
Dua jenis durian premium ditawarkan: Musang King, dengan isi berwarna emas yang creamy dan digemari ramai, serta Black Thorn, saingannya yang manis pahit dan sukar dicari pada harga berpatutan.
Harga
- RM50 seorang untuk pengunjung dari luar Melaka
- RM25 seorang untuk penduduk Melaka (bawa kad pengenalan sebagai bukti kelayakan)
- Percuma untuk kanak-kanak bawah 12 tahun
Memandangkan durian premium ini biasanya dijual pada harga RM30 hingga RM60 sekilogram semasa musim puncak, sesi makan tanpa had selama 20 minit pada harga RM50 adalah tawaran yang amat berbaloi.
Mengapa festival ini diadakan
Festival ini diadakan sebagai respons kepada hasil tuaian yang melimpah ruah musim ini. Pekebun durian Melaka menghadapi lambakan hasil, menyebabkan harga di peringkat ladang menurun. Kerajaan negeri tampil membantu dengan menganjurkan acara jualan awam ini bagi memastikan durian sampai ke tangan rakyat pada harga yang lebih terjangkau.
Cara ke sana
Duta Riang Villa terletak di Selandar, dalam daerah Asahan di selatan Melaka. Ini adalah kawasan luar bandar, lebih kurang 30 hingga 40 minit perjalanan dari bandar raya Melaka dengan kereta. Perkhidmatan Grab ada tetapi liputan mungkin terhad di kawasan ini, jadi memandu adalah pilihan paling selamat.
Jika anda merancang lawatan lebih lama ke negeri ini, gabungkan sesi durian pada waktu pagi dengan penerokaan pantai selatan ke arah Merlimau, atau akhiri petang dengan makan malam makanan laut di bandar. Pencinta makanan juga boleh menyimpan itinerari Melaka Food Crawl sebagai panduan untuk selebihnya perjalanan anda.
Festival ini hanya berlangsung sehari tanpa tarikh ulangan yang diumumkan, jadi Ahad 5 Julai inilah peluangnya.